Bæredygtighed – er det noget du tænker over?

Bæredygtigt byggeri

Træ betragtes som bæredygtigt materiale

Bæredygtighed i byggeri refererer til at skabe bygninger og infrastrukturer, der opfylder nutidens behov, uden at kompromittere fremtidige generationers mulighed for at opfylde deres egne behov. Det indebærer at bruge ressourcer på en effektiv måde, minimere miljøpåvirkning og skabe et sundt og behageligt miljø.

 Når man vil bygge nyt hus, lave en tilbygning eller modernisere et gammelt hus, er der flere ting man skal være opmærksomme på for at sikre bæredygtighed. Først og fremmest er valg af materialer vigtigt. Det er bedst at vælge materialer, der er naturlige, genanvendelige, energieffektive og har en lav miljøpåvirkning under produktion og bortskaffelse.

 Derudover er energieffektivitet også afgørende. At isolere bygningen godt og bruge energieffektive vinduer og døre kan reducere energiforbruget og omkostningerne i det lange løb. Installation af solpaneler og andre vedvarende energikilder kan også være en effektiv måde at reducere energiforbruget og bidrage til en bæredygtig bygning.

Træ er smukt og bæredygtigt.

Træ binder CO2 mens det vokser og er et fantastisk fornybart bygge-materiale. Ved at bygge et hus i træ skåner man dermed klimaet for udledningen af mange ton CO2.

Prisen på byggeriet kan påvirkes af valget af bæredygtige materialer. Nogle bæredygtige materialer kan være dyrere end traditionelle materialer. Dog kan det være en fordel at vælge bæredygtige materialer på lang sigt, da de kan være mere holdbare og kan medvirke til lavere energiregninger og vedligeholdelsesomkostninger.

Nogle af de mest bæredygtige materialer inkluderer genanvendt træ, bambus, kork, ler, hamp, læder, jute og naturligt linoleum. Disse materialer er fornybare, mindre ressourcekrævende og har en lav miljøpåvirkning.

Bambus

Bambus er ekstremt hurtigvoksende og betraktes derfor for bæredygtigt . Bambus er også meget smukt og passer perfekt ind i den nordiske stil. Se bare dette flotte sildebensgulv fra Holse&Wibroe.

Foto credit: Holse&Wibroe

Et andet spændende materiale er Basalt. Det er en vulkanske stenart, og er hovedingrediensen i Rockpanel facadebeklædning. Basalt er et bæredygtigt råmateriale, der udvindes på ansvarlig vis tæt på fabrikken. Det er et unikt materiale med mange fordele. Det er for eksempel brandbestandigt, holdbart, dimensionsstabilt og modstandsdygtigt over for fugt.

Facadepaneler

Rockpanel facadebeklædning af basalt findes i utallige variationer.

Foto credit: Rockpanel

Genbrug af mursten fra tidligere byggeri kan være en idé og betragtes generelt som bæredygtigt. Ved at genbruge mursten mindskes behovet for at producere nye mursten, hvilket reducerer både ressourceforbruget og energiforbruget forbundet med produktionen. Desuden kan genbrugte mursten give et unikt og æstetisk udtryk til et nyt byggeri.

Genbrugsmursten

Gamle mursten kan gi et rustikt og varmt udtryk i boligen, og kan fint kombineres med andre materialer.

Billede udlånt af Gamle Mursten i Svendborg

Når murstenene er blevet renset og kvalitetskontrolleret, kan de anvendes igen i nye byggeprojekter. Dette hjælper med at nedbringe affaldsmængder og sparer samtidig på ressourcer som ler, vand og energi, der normalt bruges i murstenproduktionen. Genbrug af mursten kan derfor være et vigtigt skridt i retning af at skabe mere bæredygtige bygninger.

Dog er det vigtigt at bemærke, at genbrug af mursten kræver omhyggelig sortering, rengøring og kvalitetskontrol for at sikre, at murstenene er egnede til genbrug. Der kan også være byggekoder eller lokale restriktioner, der skal overholdes, når man genbruger mursten i et nyt byggeri. Så det er altid en god idé at undersøge lokal lovgivning og rådføre sig med eksperter inden man gennemfører genbrug af mursten i et byggeprojekt.

Rådgivning fra en arkitekt kan være en stor fordel i forbindelse med bæredygtigt byggeri. Arkitekten kan hjælpe med at designe og planlægge bygningen, så den opfylder bæredygtighedskriterierne og samtidig opfylder kundens behov og ønsker. Arkitekten kan også have viden om de nyeste teknologier og materialer, der kan øge bygningens bæredygtighed og effektivitet.

Forrige
Forrige

Skab din egen oase- Opbyg haven i forskellige zoner og højder

Næste
Næste

2024 – Farver, tendenser – og det der altid holder…